Agorafòbia

Què és?

L'Agorafòbia és un trastorn d'ansietat que afecta entre el 2 i el 4% de la població general. Consisteix en tenir POR, sense un perill aparent, en diverses situacions on la persona creu que en el cas de tenir un atac de pànic, serà difícil escapar-ne o rebre ajuda.

 

Com podem entendre aquesta situació?

En descriure l’Agorafòbia, en primer lloc cal entendre una de les reaccions més bàsiques en l’home: l’ansietat. A vegades, aquesta ansietat l’experimentem d’una forma molt marcada durant un moment puntual, és el que anomenem atac de pànic.


La persona que pateix pujada d’ansietat, ho sol interpretar com a una situació molt perillosa i té por que li torni a passar. És per aquest motiu que pot començar a evitar d’estar en llocs on se sent més indefensa i sovint on ningú de la seva confiança la podrà ajudar en el cas que li torni a passar.

 

Concretament, la persona evita aquelles situacions que ella creu que és més provable que es doni un atac de pànic, són freqüents per exemple: conduir, allunyar-se a de casa o d’un lloc segur, sortir al carrer, estar en uns grans magatzems, entrar a cines, entrar a restaurants, fer cues, utilitzar diferents transports públics (autobús, metro, tren, avió, etc.).


A més, la persona porta a terme una sèrie de comportaments que la fan sentir segura, com són per exemple, trucar al metge, anar a urgències o buscar la companyia d'algú. Per altra banda també, deixa de fer activitats que feia quotidianament però que associa amb algunes de les sensacions físiques de l’atac de pànic, com per exemple fer exercici físic.

 

Com es manté?

Com hem vist, la persona evita tot allò que la fa sentir insegura intentant reduir la possibilitat de tenir un altre atac de pànic. Això sol solucionar el problema a curt termini però no fa possible que la persona trenqui amb aquesta cadena d’evitació. És per això que no només es mantenen sinó que es va ampliant a diferents situacions de la vida quotidiana: invalidant cada vegada més a la persona.

 

 

 

+ informació